De Ragdoll

DE GESCHIEDENIS VAN HET RAS RAGDOLL

In tegenstelling tot wat vaak in de media wordt geschreven, is de RAGDOLL zeker geen gooi- en smijtkat. Het is ook beslist niet waar dat de RAGDOLL geen pijn voelt.

OORSPRONG

Hoe het komt dat de RAGDOLL andere eigenschappen en talenten heeft dan andere katten is een legende. Dit ras vind haar oorsprong in de U.S.A., meer bepaald in Riverside, Californië.
Daar leefde een kat die er uit zag als een witte Angora met blauwe ogen. Haar naam was Josephine. Dit zou later de stammoeder worden van het ras RAGDOLL. Op zekere dag zou zij zijn betrokken geweest in een autoongeval. Na dit ongeval kreeg ze een nest kittens. Deze kittens hadden allemaal blauwe ogen, lang, niet viltend haar en een liefdevol karakter. De kittens bleken zeer groot te worden. Dit trok de aandacht van de eigenares Ann Baker. Zij begon een foklijn met Josephine en een Heilige Birmaan. Uit deze kruising werd het katertje Raggedy Ann Daddy Warbucks geboren.
Deze kater, een seal-mitted, werd weer gekruist met zijn moeder. Uit deze kruising werd Raggedy Ann Fugiana geboren, een seal bi-color poes. Warbucks werd weer gekruist met een Burmees (een donkere kleur). De poes uit dit nest Buchwheat werd Raggedy Ann Tiki, een seal colorpoint geboren. Deze waren de eerste stichters van het nieuwe ras RAGDOLL dat erkend werd in de jaren 50.

KARAKTER

Het karakter van de RAGDOLL is rustig, zacht en meegaand. Het is een schitterende knuffelbeer, met de eigenschap van volledige overgave. Wanneer je een RAGDOLL optilt verslappen ze helemaal. Ze geven zich totaal aan je over en ontspannen zich geheel. Vandaar dat een RAGDOLL slap aanvoelt zoals een lappenpop.

SOCIAAL GEDRAG

De RAGDOLL is dol op menselijk gezelschap en ze zijn dan ook vaak in je onmiddellijke nabijheid te vinden. Ze zijn altijd goedgestemd en erg nieuwsgierig. Ze onderzoeken alles en zouden het liefst meehelpen. Het zijn evenwichtige dieren die niet snel ergens van onder de indruk zijn. Ze passen zich snel aan hun omgeving en omstandigheden aan. Ze kunnen goed met soortgenoten, honden en andere huisdieren overweg. Kinderen vinden ze ook lief. Ze zullen nooit zomaar hun nagels uitslaan. Hij gebruikt ze alleen in uiterste noodgevallen. In bedreigende situaties zal hij eerst proberen te vluchten.

KLEUREN

Ragdolls worden in volgende kleuren gefokt: Seal, Chocolate, Blue, Lilac, Crème, Blue crème, Tabby en Tortie

HOOFDVARIËTEITEN

Er zijn 3 hoofd variëteiten namelijk de colorpoint, de mitted en de bi-color.

DE RAGAMUFFIN

Wat is een Ragamuffin? Dit is een variant van de Ragdoll. De Ragamuffin is in Amerika al erkend als een ras apart. Hier in Europa is hij beter gekend als de Ragdoll Mink, wat fout is. Sinds begin augustus 2008 is besloten in Duitsland op een wereldcongres van WCF en andere organisaties dat de Ragdoll Mink nu moet zijn “Ragamuffin”, op de tentoonstellingen zal die dan ook apart gekeurd worden als Ragamuffin en niet meer als Ragdoll Mink. Het is van standaard hetzelfde als de Ragdoll, behalve de oogkleur en de vachtkleur. De oogkleur mag aquamarine zijn of geel-groen, maar geen blauwe ogen als de Ragdoll. De vachtkleur mag pointed zijn of gewoon gekleurd, wil zeggen ,bv., mag zwart zijn, of blauw of rood of bi-color, ezv. De Ragamuffin mag niet verkocht worden als Ragdoll, op de stamboom moet vermeld worden als “RAS, RAGAMUFFIN”. De BRKV zal als eerste in België deze maatregel toepassen.